Verslag Eierkeuring 6/10

Op dinsdag 6 oktober vond in IJmuiden de eerste gezamenlijke eierkeuring van SVZK samen met IJmond plaats. Leo van Wetering beoordeelde 33 eieren van verschillende leden van beide verenigingen.

Een leuke en leerzame avond. Hieronder het verslag dat we ontvingen van Cor Giesberts.

Eierkeuring  IJmiden 6 oktober 2020

Een eierkeuring is voor veel mensen iets nieuws maar in de hoender fokkerij een bekend iets. Leo van Wetering heeft naast zijn keurmeesterschap ook een cursus gedaan om eieren te keuren, dit word georganiseerd door de KLN afdeling opleidingen.
Om ervaring op te doen wilde hij graag een keuring organiseren, dit was meteen een leuke activiteit om dit te doen met de 2 clubs IJmond en Omstreken en S.V. Zuid Kennemerland. De leden zijn geïnformeerd middels een email er kwamen 5 reacties om in te zenden.

Om 19.30 uur stonden 21 bordjes klaar met eieren, 3 bordjes per inzending, 2 inzenders hadden 2 sets eieren mee.
Keuren van de eieren gaat als volgt, één ei uitwendig keuren, gewicht, schaal en vorm worden nauwkeurig gecontroleerd aan een standaard per ras.

Op de 2e schaal liggen 3 eieren die zo gelijk mogelijk moeten zijn van gewicht en vorm.
Op de derde schaal ligt één ei die inwendig bekeken gaat worden, de keurmeester bestudeerd de inhoud op dun eiwit, dik eiwit, dooier (vorm, kleur en glans ), hagelsnoeren en als het mogelijk is de kiemschijf.

Leo gaat van start en met duidelijke voorbeelden laat hij zien hoe het proces in de kip verloopt om als eindresultaat een ei in het nest.

Er komen wetenswaardigheden aan de orde over de hagelsnoeren die de dooier in het midden van het ei houden, hagelsnoeren bestaan uit strengen, bij de punt 3 en bij de stompe kant 2.

Broed eieren bewaren met de punt naar beneden de dooier wil naar bovendrijven maar de 3 strengen van het hagelsnoer houden de dooier vast. De hen bepaald het geslacht van het kuiken, zo komen er allemaal weetjes aan de orde.

De keuring werd met belangstelling gevolgd door de aanwezige, de vragen werden moeiteloos door Leo beantwoord.

Het was een leuke en leerzame avond en de leden van beide clubs hebben genoten al was het op een afstand van 1,5 meter, Leo bedankt voor deze leerzame avond.

Leo van Wetering verzorgt bij voldoende belangstelling een Eierkeuring in het Clubgebouw van IJmuiden. We doen dit samen met leden van IJmond en IJmuiden op dinsdag 6 oktober om 19:30 uur. Beide besturen hebben kort geleden afgesproken dat we het komend jaar onze samenwerking zullen intensiveren. Op 6 oktober is dus een eerste kennismakingsavond waarbij beide clubs (met mondkapje en op 1,5 meter afstand) zijn uitgenodigd. Het adres is: Heerenduinweg 6b, 1971JE in IJmuiden.

WAT IS EEN EIERKEURING?
Er zit meer in een ei dan je zou denken. Leo heeft een speciale training gehad om eieren te beoordelen. Bekijk de korte video hieronder. Op de keuringsavond brengt u een aantal (5-11) verse eieren mee. Leo gaat deze dan beoordelen en zal u het nodige over deze eieren vertellen. Wilt u hier meer van weten? Klik hier om het eierkeuringsdocument van Leo te downloaden.

Komt u met of zonder eieren? Laat het dan even aan Cor weten.