Verslag Kippenworkshop

IMG_4814
IMG_4818
IMG_4823
IMG_4826
IMG_4827
previous arrow
next arrow

Op woensdag 22 mei waren we aanwezig bij de Welkoop Kippencursus die gegeven werd door Hans Krudde., fotogaaf, docent en publicist. Hans heeft op een erg leuke wijze de aanwezige liefhebbers en geinteresseerden verteld over wat je moet weten om met kippen te beginnen. Naast verzorging, het hok, de voeding en gezondheid benadrukte hij ook om bij de start vooral dieren van een betrouwbare fokker te kopen en zo mogelijk lid te worden van een plaatselijke vereniging voor vragen, hulp en support.

Hans wees erop dat er van de SV Zuidkennemerland Willem Smit, Jacqueline Bremmers en Bart Landheer aanwezig waren. In de pauze dus veel vragen van geïnteresseerde kippenliefhebbers kunnen beantwoorden. We hebben op dit avond ruim 30 clubkaartjes uitgedeeld die Jacquelne en Bart nog snel hebben gemaakt voor deze avond.Het kan zijn dat deze mensen contact met ons gaat opnemen en nadere vragen hebben.

Ster van de avond was het Serama haantje dat Willem speciaal had meegebracht. Iedereen heeft er foto’s van gemaakt, dus wees niet verbaasd als je Willem ineens op Facebook ziet. We vonden de avond een groot succes.

VERSLAG WILLEM SMIT, ONZE VOORZITTER:

Kippenworkshop,wat is dat nu weer?

Nu dat zal ik uitleggen. Onder leiding van een spreker in dit geval de Heer Hans Krudde heel veel vertellen en voorlichting geven over het houden van kippen. Vooral voor de leken en voor de mensen die aan kippen willen beginnen een zeer interessante avond maar ook voor de fokker zijn er altijd wel goede tips of nuttige informatie te beluisteren. Plus dat het ook een gezellige avond is met mensen met allemaal de zelfde  passie “de Kip”.

Onderwerpen als gedrag,huisvesting,voeding,verzorging,gezondheid,eieren,broeden en kippen in de praktijk kwamen aan bod en zorgden voor een avondvullend programma. Ook de dagindeling van een kip werd uitgelegd en bestaat uit slapen,eten, eileggen,poetsen,zonnebaden,zandbaden weer eten en tenslotte ook nog paren een hele dagtaak.

Over de huisvesting vertelt de Heer Krudde dat dit heel uitgebreid is en helemaal afhankelijk is van de mogelijkheden en de ruimte. Het belangrijkste is dat de kip tochtvrij moet lopen anders wordt de kip zeker ziek en vrij moet zijn van ongedierte.

Een kunststofnachthok heeft de meeste voorkeur omdat het de minste kieren bevat en ook de zitstokken kwamen ruimschoots aan bot. Kippen zijn vooral alleseters zoals zaden,kruiden,insecten,wormen,groenafval,muurt en nog veel meer en ook het drinkwater is erg belangrijk het moet vooral vers en fris blijven.

Verder kwam natuurlijk ook de gezondheid aan de beurt ,iets wat super belangrijk is en het is een goede tip voor iedereen of een kip gezond is dat zie je met je ogen en het gedrag van een kip  veranderd dan meteen. Ook de ongemakken werden uitvoerig besproken zoals luizen,mijten,parasieten en ongedierte ook daar moet men vooral in de zomerperiode heel attent op zijn.

Gelukkig zijn er  tegenwoordig heel veel goede dingen in de handel om ze te bestrijden alhoewel daar wel een prijskaartje aan vast zit,maar dat zit er aan elke hobby. Zelf had ik een seramahaantje meegenomen om  wat reclame voor onze club te maken dat werkt altijd goed en spreekt iedereen die van kippen houdt er aan.

Nogmaals een zeer gezellige avond met veel informatie en mensen die er niet bij waren hebben in mijn ogen wat gemist ,misschien een goede tip voor een volgende keer.


       Groeten Uw voorzitter.